یکی از پارامترهای مهم که بر روی قیمت تمام شده محصول تولیدی در یک کارخانه اثر زیای دارد هزینههای مربوط به انرژی میباشد اهمیت این موضوع به قدری است که حتی میتواند باعث عدم صرفه اقتصادی در تولید یک محصول شود. در صنایع و کارخانهجات مصرف انرژی شکلهای مختلفی دارد که میتوان به برق مصرفی، آب مصرفی و انواع سوخت مانند گاز، نفت سنگین، نفت سبک، گازوئیل و بنزین اشاره کرد که منابع و مصارف هر کدام مجزا بوده و از طرفی در بسیاری از کارخانهها تبدیل انرژی نیز مورد نیاز میباشد مانند ژنراتورهای برق که سوخت را به انرژی الکتریکی تبدیل میکنند. از این رو اجزا و پارامترهای زیادی در فرآیندهای انرژی یک کارخانه نقش دارند که خیلی از اوقات ارتباط بین آنها تبدیل به یک کلاف سر در گم شده و پیچیدگی آنالیزهای مورد نیاز را چندین برابر میکنند.
سازمان ملی استاندارد ایران برای فرآیندها و سامانههای انرژیبر در صنایع مختلف معیار مصرف انرژی تعیین کرده است هر کدام از این معیارها شماره استاندارد مخصوص به خود را دارند برای مثال استاندارد ملی شماره 7873 مربوط به صنعت سیمان، استاندارد شماره 8667 مربوط به صنعت شیشه و استاندارد 8668 مربوط به فرآیندهای تولیدی صنعت قند میباشد. بر اساس این استانداردها برای تولید هر واحد از محصول باید میزان معینی انرژی از جمله آب، برق و سوخت مصرف شود در غیر اینصورت واحد تولیدی مشمول جریمه ناشی از اضافه مصرف میگردد.
مبحث محیطزیست نیز ارتباط تنگاتنگی با انرژی دارد آلودگیها و صدماتی که ناشی از تولید، انتقال و مصرف انرژی به محیطزیست وارد میشود میتواند شامل جریمههای مربوطه شود هر چند مسئله محیطزیست نیاز به نگاه ویژه صنایع دارد تا در راستای مسئولیت اجتماعی خود با کاهش آلودگی و مصرف بهینه انرژی در جهت حفظ و احیای محیطزیست کوشش نمایند.
چالشهای بیان شده به همراه دستورالعمل خرید برق مصرفی صنایع از بورس انرژی و محدودیت عرضه گاز به صنایع در فصول سرد سال، لزوم بهکارگیری یک سیستم مدیریت انرژی را نشان میدهد تا بتوان تاثیر پارامترهای مختلف را تحت یک سیستم جامع مدیریت کرد اما مهمترین بخش این سیستم اطلاعات میباشد اطلاعات دقیق، صحیح و بهموقع، همراه با قابلیت آنالیز دیتا که نقش اصلی در کشف مشکلات با هدف بهینه کردن مصرف انرژی و کاهش هزینهها را بر عهده دارد.
شرکت اینترنت اشیاء سرزمین پارس ParsLand IoT به صورت اختصاصی بر روی هوشمندسازی صنایع و کارخانهجات فعالیت میکند و با ارائه یک بستر یکپارچه اینترنت اشیاء صنعتی، توسط ماژولهای هوشمند Smart Max از منابع انرژی کارخانه (مانند چاههای آب و ژنراتورهای برق)، ورودیهای انرژی به کارخانه (مانند پستهای برق، ترانسفورماتورهای برق، ایستگاههای گاز و شبکههای آبرسانی) و مصرفکنندههای مختلف انرژی، اطلاعات را برداشت میکند. اطلاعات رسیده در پلتفرم اینترنت اشیاء IoT Toolbox ذخیره شده و با در نظر گرفتن استانداردهای ملی مربوط به هر صنعت به کمک ابزارهای هوش مصنوعی، آنالیزهای مورد نیاز روی آنها صورت گرفته تا بهترین راهکار جهت شناسایی مشکلات و بهینه کردن مصارف و فرآیندها ارائه گردد و بدین ترتیب یک سیستم جامع مدیریت انرژی به همراه گزارشها و اطلاعرسانیهای مختلف در اختیار مدیران صنایع قرار گیرد.